Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:
• rola składników odżywczych,
• bezpieczeństwo żywności i żywienia,
• zalecenia żywieniowe,
• zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietoleracjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych,
• problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
ŻYWIENIE KLINICZNE. Praktyczne zagadnienia
SPIS TREŚCI
OBSZARY ZAINTERESOWAŃ: żywienie kliniczne, nefrologia, niedożywienie, insulinooporność, adipokiny
Jej doświadczenie naukowe obejmuje między innymi prace badawcze dotyczące zaburzeń stanu odżywienia w chorobach przewlekłych, szczególnie w przewlekłej chorobie nerek (PChN). Do jej najważniejszych osiągnięć należy znalezienie zależności między stanem odżywienia a ryzykiem sercowo-naczyniowym w populacji kilkuset pacjentów dializowanych. Wyniki badań przeprowadzonych wśród pacjentów wykazały istotny związek między niedożywieniem a rokowaniem. Warto podkreślić naukowe oraz praktyczne korzyści płynące z badań prowadzonych przez prof. Sylwię Małgorzewicz. Regularna, kompleksowa ocena stanu odżywienia umożliwia wczesne rozpoznanie niedożywienia lub identyfikację osób zagrożonych niedożywieniem. Na tej podstawie modyfikuje się dietę pacjenta i w razie potrzeby wprowadza odpowiednią terapię żywieniową. Korygowanie zaburzeń we wczesnych stadiach choroby może przynieść korzyści w postaci zmniejszenia śmiertelności w różnych grupach pacjentów na przykład nefrologicznych, kardiologicznych, pulmonologicznych i innych.