Żywienie Kliniczne. Praktyczne zagadnienia. Tom I - II


Autor: Pod redakcją: Sylwii Małgorzewicz

ISBN: Komplet: 978-83-7563-297-2. Tom I: 978-83-7563-295-8. Tom II: 978-83-7563-296-5.

Format: B5

Objętość: Tom I: 216 stron. Tom II: 256 stron.

Oprawa: Twarda

Cena: 190.00 zł
Cena dla Prenumeratorów: 161,50 zł
LUB
Opis

Szczegóły

„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych.


Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:

•    rola składników odżywczych,
•    bezpieczeństwo żywności i żywienia,
•    zalecenia żywieniowe,
•    zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietoleracjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych,
•    problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.

Spis treści

Spis treści

ŻYWIENIE KLINICZNE. Praktyczne zagadnienia

SPIS TREŚCI

  1. Wprowadzenie – Wiesława Łysiak-Szydłowska
  2. Bezpieczeństwo żywności i żywienia – Magdalena Skotnicka, Filip Kłobukowski, Maria Śmiechowska
  3. Nutraceutyki – Patrycja Gogga, Zdzisław Kochan
  4. Metody oceny sposobu żywienia – Małgorzata Kaczkan
  5. Zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych – Edyta Wernio
  6. Żywienie osób starszych – Edyta Wernio
  7. Żywienie dzieci i młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji – Magdalena Pieszko
  8. Witaminy – Edyta Wernio
  9. Składniki mineralne – Natalia Szupryczyńska
  10. Mechanizmy regulacji głodu i sytości – Maria Gnacińska-Szymańska, Jolanta Anna Dardzińska
  11. Mikrobiom jelita – Agata Janczy
  12.  Niedożywienie i ocena stanu odżywienia – Sylwia Małgorzewicz, Aleksandra Śliwińska,
  13. Przyczyny, rozpoznawanie i leczenie otyłości – Marta Stankiewicz, Marta Gruchała-Niedoszytko
  14. Postępowanie niefarmakologiczne w dyslipidemii – Monika Ręcka
  15. Cukrzyca – zasady postępowania żywieniowego – Elżbieta Orłowska-Kunikowska, Aleksandra Śliwińska
  16. Zasady żywienia w chorobach nerek – Sylwia Małgorzewicz
  17. Żywienie w POChP i niewydolności serca – Marta Gruchała-Niedoszytko, Marta Stankiewicz
  18. Alergie i nietolerancje pokarmowe – Eliza Wasilewska, Marta Gruchała-Niedoszytko
  19. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – problemy żywieniowe – Katarzyna Gładyś, Marcin Folwarski
    19. I. Choroba wrzodowa
    19. II. Choroba refluksowa przełyku
    19. III. Kamica żółciowa
    19. IV. Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
    19. V. Przewlekłe zapalenie wątroby i marskość wątroby
    19. VI. Zespół jelita nadwrażliwego
    19. VII. Choroba trzewna
    19. VIII. Nieswoiste zapalenia jelit – (Marcin Folwarski)
    19. IX Choroby trzustki – (Marcin Folwarski)
  20. Zalecenia żywieniowe w onkologii – Ewa Sobczak
  21. Podstawy żywienia dojelitowego i pozajelitowego – Sylwia Małgorzewicz, Ewa Sobczak
  22. Żywienie w warunkach domowych – Marcin Folwarski
O Autorze

O Autorze

Prof. dr hab. n. med.  Sylwia Małgorzewicz

Kierownik Katedry Żywienia Klinicznego Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
lekarz specjalista chorób wewnętrznych, nefrolog

 

OBSZARY ZAINTERESOWAŃ: żywienie kliniczne, nefrologia, niedożywienie, insulinooporność, adipokiny

Jej doświadczenie naukowe obejmuje między innymi prace badawcze dotyczące zaburzeń stanu odżywienia w chorobach przewlekłych, szczególnie w przewlekłej chorobie nerek (PChN). Do jej najważniejszych osiągnięć należy znalezienie zależności między stanem odżywienia a ryzykiem sercowo-naczyniowym w populacji kilkuset pacjentów dializowanych. Wyniki badań przeprowadzonych wśród pacjentów wykazały istotny związek między niedożywieniem a rokowaniem. Warto podkreślić naukowe oraz praktyczne korzyści płynące z badań prowadzonych przez prof. Sylwię Małgorzewicz. Regularna, kompleksowa ocena stanu odżywienia umożliwia wczesne rozpoznanie niedożywienia lub identyfikację osób zagrożonych niedożywieniem. Na tej podstawie modyfikuje się dietę pacjenta i w razie potrzeby wprowadza odpowiednią terapię żywieniową. Korygowanie zaburzeń we wczesnych stadiach choroby może przynieść korzyści w postaci zmniejszenia śmiertelności w różnych grupach pacjentów na przykład nefrologicznych, kardiologicznych, pulmonologicznych i innych.

Strona korzysta z plików cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie oraz dostosowania ich do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Cel, warunki przechowywania lub dostęp do cookies dostępne są w Polityce prywatności. Mogą Państwo dokonać w każdej chwili zmiany ustawień. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności. Zobacz więcej
[profiler]
Memory usage: real: 27262976, emalloc: 26870328
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem