• ISBN: 89-89309-33-5
  • Format: B5
  • Objętość: 400 stron
  • Oprawa: Twarda

Redakcja naukowa: Mirosław Łuczak i Ewa Swoboda-Kopeć

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii jamy ustnej

Znajomość przejściowej i osiadłej mikroflory jamy ustnej bakteryjnej, grzybiczej i wirusowej człowieka pozwala na prawidłowe postępowanie profilaktyczne i terapeutyczne lekarza stomatologa z korzyścią dla prowadzonego przez niego pacjenta.

  • ISBN: 89-89309-33-5
  • Format: B5
  • Objętość: 400 stron
  • Oprawa: Twarda
60,69

49 zł Cena dla prenumeratorów

Zobacz szczegóły

Zespół autorów pisząc książkę „Wybrane zagadnienia z mikrobiologii jamy ustnej” korzystał z wielu podręczników obcojęzycznych.

Znajomość przejściowej i osiadłej mikroflory jamy ustnej bakteryjnej, grzybiczej i wirusowej człowieka pozwala na prawidłowe postępowanie profilaktyczne i terapeutyczne lekarza stomatologa z korzyścią dla prowadzonego przez niego pacjenta.

Autorzy publikacji opisali między inny podstawowe metody hodowli bakterii, identyfikację mikroflory jamy ustnej, sterylizację i dezynfekcję, chemioterapeutyki, działanie antybiotyków i lekoodporność bakterii. Następnie sporo uwagi poświęcono zakażeniom wywołanym przez paciorkowce, gronkowce, prątki, chlamydie, grzyby chorobotwórcze oraz wirusy.

Podręcznik dla studentów uniwersytetów medycznych
Podręcznik z listy lektur dla studentów uniwersytetów medycznych
Przedmowa

Rozdział 1. Podstawowe metody hodowli bakterii

Rozdział 2. Izolacja i identyfikacja mikroflory jamy ustnej

Rozdział 3. Odczyny immunologiczne, metody molekularne oraz inne metody stosowane w diagnostyce mikrobiologicznej

Rozdział 4. Sterylizacja

Rozdział 5. Dezynfekcja

Rozdział 6. Chemioterapeutyki przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne

Rozdział 7. Mechanizmy działania antybiotyków i lekoodporności bakterii

Rozdział 8. Zasady racjonalnej chemioterapii

Rozdział 9. Środki przeciwbakteryjne w praktyce stomatologicznej

Rozdział 10. Ziarenkowce Gram-dodatnie i Gram-ujemne chorobotwórcze dla człowieka, z uwzględnieniem schorzeń jamy ustnej

Rozdział 11. Paciorkowce i organizmy podobne

Rozdział 12. Gronkowce

Rozdział 13. Tlenowe pałeczki Gram-ujemne chorobotwórcze dla człowieka z uwzględnieniem niektórych schorzeń jamy ustnej

Rozdział 14. Tlenowe i beztlenowe pałeczki Gram-dodatnie w schorzeniach u ludzi

Rozdział 15. Tlenowe i beztlenowe laseczki w schorzeniach u ludzi

Rozdział 16. Osiadła i przejściowa mikroflora jamy ustnej

Rozdział 17. Zakażenia wywoływane przez prątki, chlamydie, mikoplazmy i riketsje, ze szczególny uwzględnieniem schorzeń jamy ustnej

Rozdział 18. Niektóre infekcje wywoływane przez grzyby chorobotwórcze dla człowieka o szczególnym znaczeniu w zakażeniach jamy ustnej

Rozdział 19. Wirusowe zakażenia jamy ustnej

Rozdział 20. Bezwzględnie beztlenowe i kapnofilne pałeczki gram-ujemne oraz krętki w schorzeniach stomatologicznych

Rozdział 21. Udział drobnoustrojów w schorzeniach dziąseł i przyzębia. Mechanizmy obronne jamy ustnej

Rozdział 22. Zakażenia oportunistyczne. Pobieranie próbek do diagnostyki w schorzeniach jamy ustnej

Rozdział 23. Profilaktyka schorzeń jamy ustnej

Rozdział 24. Rola stałej mikroflory jamy ustnej człowieka ze szczególnym uwzględnieniem procesów kolonizacji uzębienia i rozwoju próchnicy

Rozdział 25. Etiologia i epidemiologia zakażeń w praktyce stomatologicznej

Rozdział 26. Zakażenia wirusami krwiopochodnymi a praktyka stomatologiczna

 

Zaprenumeruj czasopismo!

Rabat 20% na wszystkie produkty z naszej oferty. Uwaga! Książki w przedsprzedaży -15%.

Cena dla Prenumeratorów

49,00
Zobacz prenumeraty

Więcej książek z tej kategorii

Zobacz wszystkie książki
Zobacz więcej