Harrison. Gastroenterologia i hepatologia. tom I, II


Autor: Dan L. Longo, Anthony S. Fauci // Redakcja naukowa wydania polskiego: Grażyna Rydzewska

ISBN: 978-83-7563-157-9

Format: A4

Oprawa: Twarda

Dostępność: Dostępny w magazynie

Cena: 196,00 zł
Cena dla prenumeratorów : 166,60 zł
LUB
Opis

Szczegóły

Nowoczesny przewodnik z zakresu gastroenterologii i hepatologii

  • Analizuje przypadki kliniczne oraz omawia wszelkie dostępne metody diagnostyki i leczenia chorób przewodu pokarmowego, wątroby i trzustki.
  • Prezentuje najnowsze informacje na temat genetyki, patofizjologii, symptomatologii klinicznej, chorób zakaźnych, nowotworów złośliwych narządu trawienia oraz guzów neuroendokrynnych.
  • Zawiera informacje dotyczące problematyki żywienia i odżywiania pacjentów z chorobami gastroenterologicznymi.
  • 140 pytań testowych pozwala na dokonanie samooceny znajomości zagadnień opisanych w książce.
  • Całość wzbogacona jest bogaty materiałem graficznym,  m.in. atlas zmian występujących w jamie ustnej w przebiegu chorób narządu trawienia.

 

Spis treści

Spis treści

TOM I
 
Współautorzy 
Przedmowa 
Przedmowa do wydania polskiego 
 
CZĘŚĆ I
GŁÓWNE OBJAWY CHORÓB UKŁADU POKARMOWEGO
 
1. Bóle brzucha 
2. Choroby z objawami klinicznymi w postaci zmian w jamie ustnej 
3. Atlas zmian chorobowych w jamie ustnej w przebiegu różnych chorób 
4. Dysfagia 
5. Nudności, wymioty i niestrawność 
6. Biegunka i zaparcie 
7. Utrata masy ciała 
8. Krwawienie z przewodu pokarmowego 
9. Żółtaczka 
10. Powiększenie obwodu brzucha i wodobrzusze
 
CZĘŚĆ II
OCENA PACJENTA Z OBJAWAMI ZE STRONY UKŁADU POKARMOWEGO
 
11. Podejście do pacjenta z chorobą układu pokarmowego 
12. Endoskopia gastroenterologiczna
 
CZĘŚĆ III
CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO
 
13. Choroby przełyku 
14. Wrzód trawienny i choroby pokrewne 
15. Zaburzenia wchłaniania 
16. Nieswoiste zapalne choroby jelit 
17. Zespół jelita nadwrażliwego 
18. Choroba uchyłkowa oraz najczęstsze choroby odbytu i odbytnicy 
19. Niewydolność naczyń krezki 
20. Ostra niedrożność jelit 
21. Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego i otrzewnej
 
CZĘŚĆ IV
INFEKCJE UKŁADU POKARMOWEGO
 
22. Ostra zakaźna choroba biegunkowa i bakteryjne zatrucie pokarmowe 
23. Choroba związana z zakażeniem Clostridium difficile wraz z rzekomo–błoniastym zapaleniem jelit 
24. Zakażenia wewnątrzbrzuszne i ropnie
25. Zakażenia wywoływane przez Helicobacter pylori 
26. Salmonelloza 
27. Szigeloza – czerwonka bakteryjna 
28. Zakażenia wywołane przez Campylobacter i gatunki spokrewnione 
29. Cholera i inne choroby wywoływane przez przecinkowce 
30. Wirusowe zapalenia żołądka i jelit (biegunki wirusowe) 
31. Pełzakowica (ameboza) i zarażenia innymi wolno żyjącymi pełzakami 
32. Zarażenia pierwotniakami jelitowymi i rzęsistkowicą (trichomoniazą) 
33. Inwazje nicieniami przewodu pokarmowego
 
CZĘŚĆ V
OCENA PACJENTA Z CHOROBĄ WĄTROBY
 
34. Postępowanie z pacjentem z chorobą wątroby 
35. Ocena funkcji wątroby
 
TOM II
 
Współautorzy 
Przedmowa 
Przedmowa do wydania polskiego
 
CZĘŚĆ VI
CHOROBY WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH
 
36. Hiperbilirubinemia 
37. Ostre wirusowe zapalenie wątroby 
38. Toksyczne i polekowe zapalenie wątroby 
39. Przewlekłe zapalenia wątroby 
40. Alkoholowa choroba wątroby 
41. Marskość wątroby i jej powikłania 
42. Choroby genetyczne, metaboliczne i związane z nacieczeniem miąższu wątroby 
43. Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
 
CZĘŚĆ VII
PRZESZCZEP WĄTROBY
 
44. Przeszczepianie wątroby
 
CZĘŚĆ VIII
CHOROBY TRZUSTKI
 
45. Podejście do pacjenta z chorobą trzustki 
46. Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki ... 575
 
CZĘŚĆ IX
CHOROBY NOWOTWOROWE UKŁADU POKARMOWEGO
 
47. Nowotwory przewodu pokarmowego 
48. Nowotwory wątroby i dróg żółciowych 
49. Choroby przełyku 
50. Guzy neuroendokrynne przewodu pokarmowego i trzustki
 
CZĘŚĆ X
ODŻYWIANIE
 
51. Zapotrzebowanie żywieniowe organizmu i ocena stanu odżywienia 
52. Niedobór i nadmiar witamin i pierwiastków śladowych w diecie 
53. Niedożywienie i metody oceny stanu odżywienia 
54. Leczenie żywieniowe dojelitowe i pozajelitowe
 
CZĘŚĆ XI
OTYŁOŚĆ I ZABURZENIA ODŻYWIANIA
 
55. Biologia otyłości 
56. Ocena i postępowanie w przypadku otyłości 
57. Zaburzenia odżywiania 
58. Zespół metaboliczny 
59. Wartości laboratoryjne o znaczeniu klinicznym 
60. Materiały i pytania do samodzielnego opracowania
 
Indeks
Fragmenty książki

Product Attachments

View FileRozdział XII. Harrison gastroenterologia i hepatologia    Size: (4.06 MB)
View FileRozdział XXXIX.Harrison gastroenterologia i hepatologia    Size: (2.75 MB)
Reklama pod kategoriami z lewej strony

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można uzyskać w polityce prywatności. Zobacz więcej