• ISBN: 978-83-7563-216-3
  • Format: B5
  • Objętość: 244
  • Oprawa: Miękka

Redakcja naukowa: Waldemar Placek

Dieta w chorobach skóry

Dieta w chorobach skóry pod redakcją naukową prof. dr. hab. n. med. Waldemara Placka jest nowoczesną publikacją, prezentującą najnowsze informacje dotyczące znaczenia żywienia i poszczególnych składników pokarmowych w profilaktyce oraz w leczeniu.

  • ISBN: 978-83-7563-216-3
  • Format: B5
  • Objętość: 244
  • Oprawa: Miękka
79,00

59 zł Cena dla prenumeratorów

Zobacz szczegóły

Książka Dieta w chorobach skóry prezentuje wpływ diety na procesy starzenia skóry oraz leczenie chorób i schorzeń.

Dietetyka jest intensywnie rozwijającą się dziedziną wiedzy, a odpowiednia dieta zaczyna odgrywać coraz większą rolę w terapii wielu schorzeń, w tym chorób skóry.

Dieta w chorobach skóry pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Waldemara Placka jest nowoczesną publikacją, prezentującą najnowsze informacje dotyczące znaczenia żywienia i poszczególnych składników pokarmowych w profilaktyce oraz w leczeniu takich schorzeń, jak: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wyprysk kontaktowy alergiczny, choroby pęcherzowe, opryszczkowe zapalenie skóry, łuszczyca, dna moczanowa, trądzik pospolity i trądzik różowaty.

Omówiono również rolę przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach immunologicznych oraz wpływ diety na procesy starzenia się skóry. Powyższe zagadnienia przedstawili w wyczerpujący i przystępny sposób wybitni specjaliści, którzy wykorzystali swoje doświadczenie kliniczne oraz bardzo bogatą wiedzę.

Wielką zaletą tej unikalnej w literaturze polskiej publikacji jest nie tylko omówienie roli diety w schorzeniach, w których jej znaczenie jest oczywiste, ale także tych, w których jest ono dopiero poznawane.

„Dieta w chorobach skóry” będzie doskonałym źródłem wiedzy nie tylko dla dermatologów, ale także lekarzy innych specjalności, dietetyków, żywieniowców oraz studentów wymienionych kierunków, jak również wszystkich osób zainteresowanych tą tematyką.

dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek

Podręcznik dla studentów uniwersytetów medycznych Podręcznik z listy lektur dla studentów uniwersytetów medycznych

 

WSTĘP
Znaczenie i historia diety w dermatologii

ROZDZIAŁ 1. Rola przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach immunologicznych 

ROZDZIAŁ 2. Dieta w chorobach alergicznych

2.1. Dieta w pokrzywce
2.2. Dieta w atopowym zapaleniu skóry (AZS)
2.3. Dieta w wyprysku kontaktowym alergicznym

ROZDZIAŁ 3. Dieta w chorobach pęcherzowych

3.1. Dieta w chorobach pęcherzowych
3.2. Dieta bezglutenowa

ROZDZIAŁ 4. Dieta w łuszczycy 

ROZDZIAŁ 5. Dieta w wybranych chorobach związanych z zaburzonym metabolizmem

ROZDZIAŁ 6. Dieta w chorobach łojotokowych

6.1. Trądzik pospolity a dieta
6.2. Trądzik różowaty a dieta

ROZDZIAŁ 7. Wpływ diety na procesy starzenia skóry

Dieta w chorobach skóry - Wstęp
pdf
514,90 KB
Dieta w chorobach skóry - Rozdział 7
pdf
143,79 KB

Zaprenumeruj czasopismo!

Rabat 20% na wszystkie produkty z naszej oferty. Uwaga! Książki w przedsprzedaży -15%.

Cena dla Prenumeratorów

59,00
Zobacz prenumeraty