Dieta w chorobach skóry


Autor: Redakcja naukowa: Waldemar Placek

ISBN: 978-83-7563-216-3

Format: B5

Objętość: 244

Oprawa: Miękka

Dostępność: Dostępny w magazynie

Cena: 56,00 zł
Cena dla prenumeratorów : 47,60 zł
LUB
Opis

Szczegóły

Dietetyka jest intensywnie rozwijającą się dziedziną wiedzy, a odpowiednia dieta zaczyna odgrywać coraz większą rolę w terapii wielu schorzeń, w tym chorób skóry.

Dieta w chorobach skóry pod redakcją naukową prof. dr hab. n. med. Waldemara Placka jest nowoczesną publikacją, prezentującą najnowsze informacje dotyczące znaczenia żywienia i poszczególnych składników pokarmowych w profilaktyce oraz w leczeniu takich schorzeń, jak: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wyprysk kontaktowy alergiczny, choroby pęcherzowe, opryszczkowe zapalenie skóry, łuszczyca, dna moczanowa, trądzik pospolity i trądzik różowaty.

Omówiono również rolę przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach immunologicznych oraz wpływ diety na procesy starzenia się skóry. Powyższe zagadnienia przedstawili w wyczerpujący i przystępny sposób wybitni specjaliści, którzy wykorzystali swoje doświadczenie kliniczne oraz bardzo bogatą wiedzę.

Wielką zaletą tej unikalnej w literaturze polskiej publikacji jest nie tylko omówienie roli diety w schorzeniach, w których jej znaczenie jest oczywiste, ale także tych, w których jest ono dopiero poznawane.

"Dieta w chorobach skóry" będzie doskonałym źródłem wiedzy nie tylko dla dermatologów, ale także lekarzy innych specjalności, dietetyków, żywieniowców oraz studentów wymienionych kierunków, jak również wszystkich osób zainteresowanych tą tematyką.

dr hab. inż. lek. med. Dariusz Włodarek

Spis treści

Spis treści

WSTĘP
Znaczenie i historia diety w dermatologii

ROZDZIAŁ 1
Rola przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach immunologicznych 

ROZDZIAŁ 2
Dieta w chorobach alergicznych
2.1. Dieta w pokrzywce 
2.2. Dieta w atopowym zapaleniu skóry (AZS)
2.3. Dieta w wyprysku kontaktowym alergicznym

ROZDZIAŁ 3
Dieta w chorobach pęcherzowych
3.1. Dieta w chorobach pęcherzowych
3.2. Dieta bezglutenowa 

ROZDZIAŁ 4
Dieta w łuszczycy 

ROZDZIAŁ 5
Dieta w wybranych chorobach związanych z zaburzonym metabolizmem

ROZDZIAŁ 6
Dieta w chorobach łojotokowych
6.1. Trądzik pospolity a dieta 
6.2. Trądzik różowaty a dieta 

ROZDZIAŁ 7
Wpływ diety na procesy starzenia skóry

O Autorze

O Autorze

Prof. dr hab. n. med. Waldemar Placek, prof. zw.

Specjalista z zakresu dermatologii, wenerologii, patomorfologii i immunologii. Kierownik Katedry i Kliniki Dermatologii, Chorób Przenoszonych Drogą Płciową i Immunologii Klinicznej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Należy do Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Autor i redaktor naukowy wielu publikacji specjalistycznych. 

Fragmenty książki

Product Attachments

View FileDieta w chorobach skóry - Wstęp    Size: (514.9 KB)
View FileDieta w chorobach skóry - Rozdział 7    Size: (143.79 KB)
Reklama pod kategoriami z lewej strony

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można uzyskać w polityce prywatności. Zobacz więcej