• ISBN: 978-83-7563-157-9
  • Format: A4
  • Objętość: Tom I: 404 strony. Tom II: 436 stron.
  • Oprawa: Twarda

Harrison. Gastroenterologia i hepatologia. Tom 1-2

Nowoczesny przewodnik z zakresu gastroenterologii i hepatologii. 140 pytań testowych pozwala na dokonanie samooceny znajomości zagadnień opisanych w książce. Komplet 2 tomów.

  • ISBN: 978-83-7563-157-9
  • Format: A4
  • Objętość: Tom I: 404 strony. Tom II: 436 stron.
  • Oprawa: Twarda
196,00

Brak w magazynie.

156.8 zł Cena dla prenumeratorów

Zobacz szczegóły

Książka „Harrison. Gastroenterologia i hepatologia” to nowoczesny przewodnik z zakresu gastroenterologii i hepatologii:

  • Analizuje przypadki kliniczne oraz omawia wszelkie dostępne metody diagnostyki i leczenia chorób przewodu pokarmowego, wątroby i trzustki.
  • Prezentuje najnowsze informacje na temat genetyki, patofizjologii, symptomatologii klinicznej, chorób zakaźnych, nowotworów złośliwych narządu trawienia oraz guzów neuroendokrynnych.
  • Zawiera informacje dotyczące problematyki żywienia i odżywiania pacjentów z chorobami gastroenterologicznymi.
  • 140 pytań testowych pozwala na dokonanie samooceny znajomości zagadnień opisanych w książce.
  • Całość wzbogacona jest bogaty materiałem graficznym,  m.in. atlas zmian występujących w jamie ustnej w przebiegu chorób narządu trawienia.

 

TOM I

Współautorzy 
Przedmowa 
Przedmowa do wydania polskiego

CZĘŚĆ I. GŁÓWNE OBJAWY CHORÓB UKŁADU POKARMOWEGO 

1. Bóle brzucha 
2. Choroby z objawami klinicznymi w postaci zmian w jamie ustnej 
3. Atlas zmian chorobowych w jamie ustnej w przebiegu różnych chorób 
4. Dysfagia 
5. Nudności, wymioty i niestrawność 
6. Biegunka i zaparcie 
7. Utrata masy ciała 
8. Krwawienie z przewodu pokarmowego 
9. Żółtaczka 
10. Powiększenie obwodu brzucha i wodobrzusze

CZĘŚĆ II. OCENA PACJENTA Z OBJAWAMI ZE STRONY UKŁADU POKARMOWEGO

11. Podejście do pacjenta z chorobą układu pokarmowego 
12. Endoskopia gastroenterologiczna

CZĘŚĆ III. CHOROBY UKŁADU POKARMOWEGO 

13. Choroby przełyku 
14. Wrzód trawienny i choroby pokrewne 
15. Zaburzenia wchłaniania 
16. Nieswoiste zapalne choroby jelit 
17. Zespół jelita nadwrażliwego 
18. Choroba uchyłkowa oraz najczęstsze choroby odbytu i odbytnicy 
19. Niewydolność naczyń krezki 
20. Ostra niedrożność jelit 
21. Ostre zapalenie wyrostka robaczkowego i otrzewnej

CZĘŚĆ IV. INFEKCJE UKŁADU POKARMOWEGO 

22. Ostra zakaźna choroba biegunkowa i bakteryjne zatrucie pokarmowe 
23. Choroba związana z zakażeniem Clostridium difficile wraz z rzekomo–błoniastym zapaleniem jelit 
24. Zakażenia wewnątrzbrzuszne i ropnie
25. Zakażenia wywoływane przez Helicobacter pylori 
26. Salmonelloza 
27. Szigeloza – czerwonka bakteryjna 
28. Zakażenia wywołane przez Campylobacter i gatunki spokrewnione 
29. Cholera i inne choroby wywoływane przez przecinkowce 
30. Wirusowe zapalenia żołądka i jelit (biegunki wirusowe) 
31. Pełzakowica (ameboza) i zarażenia innymi wolno żyjącymi pełzakami 
32. Zarażenia pierwotniakami jelitowymi i rzęsistkowicą (trichomoniazą) 
33. Inwazje nicieniami przewodu pokarmowego

CZĘŚĆ V. OCENA PACJENTA Z CHOROBĄ WĄTROBY 

34. Postępowanie z pacjentem z chorobą wątroby 
35. Ocena funkcji wątroby
 

TOM II

Współautorzy 
Przedmowa 
Przedmowa do wydania polskiego

CZĘŚĆ VI. CHOROBY WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH 

36. Hiperbilirubinemia 
37. Ostre wirusowe zapalenie wątroby 
38. Toksyczne i polekowe zapalenie wątroby 
39. Przewlekłe zapalenia wątroby 
40. Alkoholowa choroba wątroby 
41. Marskość wątroby i jej powikłania 
42. Choroby genetyczne, metaboliczne i związane z nacieczeniem miąższu wątroby 
43. Choroby pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych

CZĘŚĆ VII. PRZESZCZEP WĄTROBY 

44. Przeszczepianie wątroby

CZĘŚĆ VIII. CHOROBY TRZUSTKI 

45. Podejście do pacjenta z chorobą trzustki 
46. Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki

CZĘŚĆ IX. CHOROBY NOWOTWOROWE UKŁADU POKARMOWEGO 

47. Nowotwory przewodu pokarmowego 
48. Nowotwory wątroby i dróg żółciowych 
49. Choroby przełyku 
50. Guzy neuroendokrynne przewodu pokarmowego i trzustki

CZĘŚĆ X. ODŻYWIANIE 

51. Zapotrzebowanie żywieniowe organizmu i ocena stanu odżywienia 
52. Niedobór i nadmiar witamin i pierwiastków śladowych w diecie 
53. Niedożywienie i metody oceny stanu odżywienia 
54. Leczenie żywieniowe dojelitowe i pozajelitowe

CZĘŚĆ XI. OTYŁOŚĆ I ZABURZENIA ODŻYWIANIA 

55. Biologia otyłości 
56. Ocena i postępowanie w przypadku otyłości 
57. Zaburzenia odżywiania 
58. Zespół metaboliczny 
59. Wartości laboratoryjne o znaczeniu klinicznym 
60. Materiały i pytania do samodzielnego opracowania
 
Indeks
Rozdział XII. Harrison gastroenterologia i hepatologia
pdf
4,06 MB
Rozdział XXXIX.Harrison gastroenterologia i hepatologia
pdf
2,75 MB

Zaprenumeruj czasopismo!

Rabat 20% na wszystkie produkty z naszej oferty. Uwaga! Książki w przedsprzedaży -15%.

Cena dla Prenumeratorów

156,80
Zobacz prenumeraty

Więcej książek z tej kategorii

Zobacz wszystkie książki
Zobacz więcej